Ochutnejte filety ze pstruha na limetkách

Limeta je zelenou sestrou citronu. Původem je z východní Asie a dnes se pěstuje hlavně ve Střední Americe, Brazílii a na Floridě. Oproti citronu  je limeta méně kyselejší a má tenčí slupku. Jedna limeta může obsahovat až dvojnásobně tolik šťávy jako jeden citron.

Ve středověku limety sloužily námořníkům jako prostředek proti kurdějím. Díky námořníkům získaly přezdívku „Limey“ a odtud později i své jméno. Limetová šťáva byla pro svůj antibiotický efekt používána i jako lék proti choleře. Díky vitaminu C pomáhají vybudovat prvotřídní ochranný štít proti virům. Hloubkově čistí trávicí soustavu a kromě toho efektivně bojují s infekcemi. Stejně jako citrony limety obsahují vitamíny B.

Pro tyto vitaminy bychom je měli zařadit do jídelníčku právě teď – v období, kdy je tělo náchylnější k nemocem.

pstruh_gregor-moser-unsplash

Limetu lze použít nejen do salátů či do nápojů, výtečně chutná třeba i v kombinaci s rybím filé. Posuďte sami.

Na 4 porce: 

8 čerstvých filet ze pstruha
3 limety
6 lžic chilli omáčky
6 lžic sójové omáčky
pepř
6 větviček koriandru
Rybí filety očistíme a osušíme. Z pečícího papíru vyřízneme 4 díly. Na každý z nich vložíme 2 filety. Z papíru vytvarujeme loďku (viz. obrázek) a konce svážeme kuchyňským provázkem. Přendáme na plech. Limety omyjeme a kůru nastrouháme. 2 limety nakrájíme na tenké plátky. Z třetí limety vymačkáme do mísy šťávu. Kůru, chilli omáčku, sojovou omáčku, pepř a limetovou šťávu smícháme. Směsí rybu potřeme a navrch naskládáme plátky limety. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C 15 minut. Mezitím omyjeme koriandr a odtrháme z něj lístky. Rybu vyjmeme z plechu a podáváme posypanou koriandrem.

foto: unsplash

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>