Máte pleť se sklonem k akné? Přečtěte si, co (ne)jíst

Trápí vás pupínky, které jsou typické spíše pro teenagery? Podle statistik má akné 8 z 10 mladých lidí, ovšem ve věkové skupině nad 20 let se s nimi čas od času potýká každý druhý člověk. Příčiny bývají různé a většinou jde o kombinace několika faktorů. Kromě hormonálních změn může pleť zhoršit nezdravá životospráva a především strava.

Vztah mezi výživou a akné je předmětem zkoumání mnoha odborníků. Závěry studií jsou často nejednoznačné a leckdy i kontroverzní, avšak většina vědců – jakkoliv se názorově rozchází – trvá na tom, že pleť se sklonem k akné může zhoršit konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem a nadměrné množství mléčných výrobků. V centru pozornosti jsou však i mnohé další potraviny.

Zřiďte si pleťový deník

Zdravá pleť je do určité míry odrazem správně fungujícího organismu. Proto byste se měli snažit jíst pestrou a vyváženou stravu. A pokud se vám bude chtít, veďte si tzv. pleťový deník. Nejde o nic jiného než o deník se záznamy o všem, co během dne sníte. Neměly by chybět postřehy o potravinách, které podle vás způsobují zhoršení pleti. Po delší době budete mít dostatek údajů pro analýzu – s trochou štěstí přijdete na to, co vaší mastné pokožce neprospívá.

jak-zit-zdrave.cz_bioderma-cz_com_01

Eliminační dieta

Nepomůže-li vám pleťový deník, vyzkoušejte tzv. eliminační dietu. Začněte tím, že na určitou dobu odstraníte všechny potenciálně rizikové potraviny (tzn. mléčné výrobky a potraviny s vysokým glykemickým indexem). Pleť by se vám měla po několika týdnech zlepšit, a právě tehdy můžete do jídelníčku postupně přidávat jednotlivé potraviny a sledovat, jak se jejich konzumace projeví na stavu pokožky.

Pokud se vám akné nezlepší ani po vysazení některých potravin, zvažte návštěvu lékaře.

Co nejíst, a čeho si přidat?

Jistě vás zajímají konkrétní potraviny. Ze svého jídelníčku byste měli vyřadit potraviny s vysokou hodnotou GI, jako jsou bílý cukr, bílé pečivo, potraviny s přídavkem sladidel, brambory, rýži… Nahraďte je potravinami, ze kterých se cukr uvolňuje pozvolna – například celozrnnými potravinami, luštěninami, zeleninou a některými druhy ovoce.

jak-zit-zdrave.cz_bioderma-cz_com_02

Prospějí vám také potraviny bohaté na vlákninu – čočka, oves apod., stejně jako strava s obsahem fytoestrogenů. 

A dejte si pozor na některé potraviny, u nichž je glykemický index zavádějící. Jedná se především o smažené potraviny, které sice mají nižší GI než v případě jiného způsobu přípravy, ale přesto nejsou pro pleť nijak prospěšné. Skvělým příkladem jsou brambory (vysoký GI) a brambůrky (nízký GI).

Co dodat závěrem? Snad jen to, že léčba akné by měla probíhat komplexně, tedy nejen změnou jídelníčku. Důležitý je také dostatek spánku a eliminace zbytečného stresu. A samozřejmě vám může pomoct kvalitní kosmetika na problematickou pleť.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>