Co nejíst při atopickém ekzému

Atopický ekzém je silně svědící vrozené zánětlivé kožní onemocnění, které se vyskytuje téměř u 10 % populace.

Projevuje jako výsev různě velkých ploch červených pupínků, které časem vysychají, ze kterých se poté může vytv ořit žlutá krusta a poté může dojít k mokvání. Nejčastěji jej nalezneme v kožních záhybech, v loketních a podkolenních jamkách, na dlaních, ve vlasech, za ušima a u dětí i na tvářích.

Atopický ekzém bývá dědičně podmíněný, často je spojen s výskytem průduškového astmatu či pylové alergie a často se zhoršuje na jaře a na podzim, k svévolnému zlepšení dochází v létě.

Zejména u dětí souvisí vznik atopického ekzému velice často s potravinovou alergií. Vliv stravování na stav ekzému je značný i v pozdějším věku Součástí prevence i léčby atopického ekzému je proto dieta, respektive vynechání problémových potravin z jídelníčku.

Zásady stravování při atopickém ekzému
  • vynechat ze stravy problémové a dráždivé potraviny
  • nové potraviny podávat z počátku nejlépe tepelně upravené. Určité potravinové alergeny se teplem ničí
  • dodržovat vyvážený jídelníček
  • vyhýbat se pokrmům neznámého původu a složení
Jaké potraviny mohou zhoršovat projevy atopického ekzému?

Ekzematik by měl pozorně sledovat stav ekzému a dávat ho do souvislosti s konzumovanými potravinami. Na místě je dobré si potravinový deník, kde si ekzematik každý den uvede, co a kdy snědl, jaký je stav ekzému.

Nejproblematičtější potraviny

  • citrusové plody, kiwi, ananas, mango, broskve, fíky, rybíz, maliny, jahody, angrešt, ostružiny
  • rajčata, kyselé zelí, celer, petržel, paprika, ředkvičky, křen
  • sója, fazole, hrách, čočka
  • ořechy všech druhů, hlavně arašídy
  • cukr, sladkosti, med, javorový sirup
  • bazalka, vanilka, skořice, kari, muškátový oříšek
  • vejce, mléko a mléčné výrobky
  • ryby
  • vepřové maso

Neznamená však, že se ekzematik musí těmto potravinám nutně vyhnout, jen by měl být při konzumaci těchto potravin více opatrný.

Sandra Špačková

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>