Proč jíst maso?

Již od mala nás rodiče nabádali k tomu, abychom jedli maso. Někteří jsme se těmito radami řídili, z jiných se stali vegetariáni a zarputilí odpůrci masa. S postupem času se začínají do popředí dostávat stále sílící trendy nahrazování masa sójou a odmítání živočišných produktů. Proč však je pro nás tak důležité, abychom jedli maso a nevyřazovali jej úplně z našeho jídelníčku?    

Masem ke zdraví

Ač se může zdát toto tvrzení jakkoli pochybné, velmi jednoduše můžeme říci, že v mase se určitá síla, díky které můžeme být zdraví. Je sice pravdou, že v dnešní době již můžeme mnohé vitamíny nahrazovat potravinovými doplňky, avšak stále platí, že maso obsahuje velmi vysoké množství určitých vitamínů a látek, které jsou pro naše tělo nezbytné a které zajišťují bezproblémové fungování našeho organismu.

Velmi důležité vitamíny obsažené v mase, jsou vitamíny A, D a B12. Vitamín A, jinak také nazývaný jako retinol nebo antixeroftalmický faktor, je velmi důležitý pro růst buněk a podporu procesu vidění. Při hypovitaminóze (až avitaminóze) vitamínu A může nastat šeroslepost a xeroftalmie, které jsou způsobeny špatnou výživou očních buněk.

Dalším velmi důležitým vitamínem je vitamín D. Tento vitamín má hned několik důležitých funkcí pro dobré fungování organismu. Vitamín D má zásadní vliv na metabolismus vápníku a fosforu, které mají za následek správné formování kostí. Při nedostatku vitamínu D proto může docházet ke křehnutí a měknutí kostí, u malých dětí může docházet ke křivici, což je nevratné poškození dlouhých kostí dolních končetin. Mimo funkci metabolickou má vitamín D také velmi důležitý vliv na tvorbu melaninu. Vitamín D se ve vysoké míře vytváří při kontaktu pokožky se slunečním zářením, což vyvolá tvorbu melaninu. Melanin má za následek zhnědnutí kůže, což jinak považujeme za opálení. Melanin však také funguje jako přirozený opalovací krém, tak že chrání kůži proti spálení a tvorbě rakovinných buněk.

Třetím zmíněným vitamínem je vitamín B12. Hlavní funkcí vitamínu B12 je účast v metabolismu nukleových kyselin. Právě tato účast má velký vliv na vývoji nervové soustavy a míšních nervů. Při nedostatku tohoto vitamínu může dojít ke zhoubné anémii nebo poruchám míšních nervů.

V mase je síla

Kromě faktu, že maso je bohaté na vitamíny, nesmíme zapomínat na jednu z nejdůležitějších podstat masa- bílkoviny. Kuřecí a vepřové maso jsou velmi bohatými zdroji bílkovin, což vám jistě může potvrdit nejeden kulturista. Chceme-li zajistit dobrou výživu našim svalům, musíme vždy myslet na dostatečný přísun bílkovin. Bílkoviny jsou také velmi důležité pro děti, které se postupně vyvíjí a jejichž tělo potřebuje neustále čerpat živiny pro svůj růst. Je tedy zřejmé, že minimálně děti by měly mít přirozený přísun masa.

Autor: Michal Hromek

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>