Na FreeHostingu Endora běží desítky tisíc webů. Přidejte se ještě dnes!

Vytvořit web zdarma

Na FreeHostingu Endora běží desítky tisíc webů. Přidejte se ještě dnes!

Vytvořit web zdarma

Živá strava

Když se řekne živá strava, mnozí si nejprve vybaví studené neupravené jídlo – mrkev, salát či rajče. Jak se opravdu stravují vitariáni a v čem spočívá tento životní styl?

ziva strava_nadine-primeau-unsplash

Strava jako životní styl 

Živá strava je plnohodnotný koncept stravování a životní styl, někdy nazývaný jako vitariánství. Potraviny konzumují v co nejpřirozenějším stavu. Jídelníček tvoří ovoce, zelenina, ořechy a semena.

Do živé stravy nepatří žádné živočišné produkty, je to tedy vlastně strava veganská a z velké části i bezlepková.

Principem živé stravy je tedy dopřát našemu tělu přirozené kvalitní potraviny, a zajistit si tak přísun živin, vitamínů, minerálů, enzymů, antioxidantů a jiných prospěšných látek, abychom mohli využít jeho potenciál naplno a být tak zdraví.

Pokrmy se nevaří, protože pokud teplota překročí 42 °C ztrácejí se z potravy enzymy a důležité látky. Neznamená to však, že se musí jíst úplně všechno bez předešlé úpravy. Například luštěniny obsahují v syrovém stavu inhibitory, které je třeba namočit do studené vody a tak nastartovat proces klíčení.

Nejen, že živá strava lahodí našemu oku, je také velmi chutná a vede k výraznému zlepšení zdravotního stavu.

Zvolte si vlastní poměr 

Představa 100% syrové stravy z pochopitelných důvodů neláká širokou veřejnost. A také není nutné, ji striktně dodržovat. Můžete si zvolit určitý poměr, například 80 % syrové a 20 % vařené stravy, nebo raději 50:50, zkrátka jak je libo. Podle zásad tohoto životního stylu totiž svému zdraví pomůžete, už jen, když do svého jídelníčku zařadíte vybrané prvky a pokrmy živé stravy, které vám vyhovují a které máte rádi.

Pokud se nehodláte ani vy stravovat jen podle zásad živé stravy, zahrňte ji do svého jídelníčku alespoň z části. A to v případech, kdy vás honí mlsná. Živé „dezerty“ z ovoce a zeleniny, oříšků a přírodních sladidel totiž chutnají úplně každému. Navíc jsou mnohem zdravější než běžné sladkosti a bývají přezdívány jako sladkosti bez hříchu.

 

Sandra Špačková
foto: unsplash

Mohlo by se vám líbit...

1 komentář

  1. Petr napsal:

    Dobrý den,jen se pozeptám,říkala jste,že kefír nepatří do živé stravy.
    Je to tak i v případě živých kultur z Tibetské houby?Kefír z tibetské houby obsahuje hodně enzymů.
    Děkuji za RADU

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>