Zdravé chipsy? Připravte si je doma!

Smažené bramborové lupínky má v oblibě mnoho lidí. Sice mnohým chutnají, na zdraví ale rozhodně nepřidávají. Milovníci chroupání si nepolepší ani, když budou chroupat zeleninové lupínky. Jedinou zdravou alternativou jsou sušené zeleninové lupínky jen s minimem solí a tuku. A ty si zvládnete připravit sami doma.

Snad každý ví, že bramborové chipsy zdravé nejsou, o zeleninových chipsech se to již tolik neví. Prodejci a obaly se snaží nalákat zájemce o zdravý životní styl. Klasické smažené bramborové chipsy obsahují velké množství soli a tuku. Obsah tuku v některých výrobcích může dosahovat až 40 %. Mimo to bývají velmi přesolené. Smažené lupínky mohou také zvyšovat krevní tlak vzhledem k vysokému obsahu soli a zhoršovat problémy srdce a cév.

chipsy

Příchutě bramborových lupínků jsou velmi dobře promyšleny, aby nebylo snadné s mlsáním přestat. Obvyklá je určitým způsobem vyvážená kombinace slané, sladké a někdy i kyselé chuti, která je skoro návyková. Málokdo dokáže načatý sáček s brambůrkami zavřít a odložit na později, příchutě přitom mohou rovněž obsahovat rizikové látky jako je např. glutamát sodný.

Velice nezdravé jsou i lupínky s příchutí. Chutě jsou velice vyvážené, až skoro návykové. Příchutě mohou navíc obsahovat rizikové látky jako například glutamát sodný.

Pokud chcete chroupat zdravě, jedinou vhodnou alternativou jsou sušené zeleninové lupínky. Ty lze sehnat v prodejnách zdravé výživy, ale je potřeba počítat s vyšší pořizovací cenou. Nebo si je můžete připravit sami doma a výrazně tak ušetřit. K jejich přípravě stačí vlastnit sušičku nebo elektrické troubě s ventilátorem.

Chipsy z červené řepy a celeru

4  středně velké bulvy červené řepy
½ menšího celeru
50 ml vody
50 ml jablečného octa
1 lžíce olivového oleje
sůl
koření dle chuti (paprika, pepř)

Zeleninu oloupejte, očistěte a nakrájejte na tenké plátky. V misce smíchejte vodu, ocet a olej a do směsi přidejte zeleninu. Nechte asi 15 minut marinovat. Poté plátky rozložte do sušičky nebo trouby. Lehce osolte a okořeňte. Dejte sušit, délka sušení závisí na konkrétní sušičce, teplotě sušení a síle plátků.

Sandra Špačková
foto: pixabay.com

Mohlo by se vám líbit...

2 komentářů

  1. Alena Janda napsal:

    Vyzkoušeno, jsou fak tdobré a chutnaly i dětem.

  2. xooox napsal:

    A jak dlouho jste je sušila?

Napsat komentář: xooox Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>