Správné uskladnění chleba

Jakmile se začneme zajímat o zdravý životní styl, vynoří se před námi spousta otázek, které nás dříve buď nenapadaly, nebo nás nechávaly chladnými. Jednou z nich je například, jak vlastně uchovávat čerstvý chléb, tak aby si zachoval, co nejvíce živin, zkazil se, co nejpozději, stejně jako ztvrdl.

O správném uskladňování potravin koluje plno fám, zda je lepší je skladovat v naprostém chladu, nebo raději při pokojové teplotě. Také ohledně zmražení a rozmrazení chleba se často vedou diskuse, zvlášť v souvislosti s jeho kvalitou.

Co se týká chleba rozhodně, k překvapení některých nepatří do ledničky.  Čím je totiž chladněji, tím rychleji tvrdne a ztrácí i své užitné vlastnosti. Pokud si ho potřebujeme uskladnit na delší dobu, je samozřejmě možné využít zamrazení, ale to musí být minimálně na teplotu mínus 18 Celsium a níže, nebude sice tak dobrý jako čerstvý, ale kvalita se nezhorší.

Ideální podmínky pro skladování chleba jsou překvapivě teploty nad dvacet stupňů, zhruba do 25 Celsia, tehdy chleba netvrdne, nedrolí se, ale zase hrozí větší riziko plesnivění. Zásadní tedy je, jak přesně chleba uskladníme. Vyhýbat bychom se měli igelitovým sáčkům, kdy chléb nemůže dýchat. Ideální jsou plátěné utěrky nebo papírové sáčky s průduchy.

Pamatovat bychom měli také na jeho doporučenou trvanlivost, ta je u většiny chlebů, kolem tří až pěti dnů, kdy by měla být garantována kvalita, ale i tak je dobré se pro jistotu před konzumací přesvědčit, zda se na chlebu již netvoří spóry plísně. Stejně tak ale platí i to, že chléb může být i starší o den, dva, než uvádí doporučená spotřeba, a může být stejně kvalitní.

ZP

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>