Není čokoláda jako čokoláda (E476)

Čokoláda je jedna z příjemných závislostí, která je okolím na rozdíl od jiných závislostí přijímána spíše úsměvně. Dovede obalit nervy a navíc existují i výzkumy, které potvrzují její zdravotní prospěšnost, mléčná nám například dodá vápník a hořká zase antioxidanty. Že však není čokoláda jako čokoláda, potvrzují bohužel obaly těchto pochoutek.

Co se týká podílu kakaa, nad tím se většinou pozastavujeme u různých svátečních figurek, ale existují i další minusové body, která nás přimějí vrátit čokoládu zpět do regálu. Řeč je o nepopulárních éčkách, ač ne všechna škodí zdraví, právě v čokoládě bychom se bez nich nepochybně raději obešli.

V případě éčka E476 – Polyglycerolpolyricinoleát se už jedná téměř o stálého nohsleda čokoládových výrobků. Větší problém je spíš v současnosti najít čokoládu, která tato éčka neobsahuje, než naopak.

Jedná se o emulgátor vyráběný nejčastěji z živočišných tuků, glycerínu či mastných kyselin. Minimálně vegetariáni a vegani tedy z jídelníčku často právě díky tomuto éčku vyškrtnou i hojnou část čokoládové nabídky v obchodech.

Navíc, jak se můžeme dočíst z odborných zdrojů, v některých státech je tato látka přímo zakázána, a je spojená s podezřením, že vyvolává trávicí obtíže a alergické reakce. Smutné je, že téměř většina čokolád tradičních českých značek, nebo alespoň značek tak vnímaných, právě E476 obsahuje.

ZP

Mohlo by se vám líbit...

1 komentář

  1. Zdenek napsal:

    Chtel bych se zeptat z jakych druhu zivocichu se ziskava? Dekuji

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>