Jak vybrat protein

Slyšeli jste, že k tomu, abyste zhubli, nabrali svalovou hmotu, zformovali postavu nebo podpořili tělo při sportování potřebujete přijmat lehce stravitelné bílkoviny? Rádi byste si zakoupili proteinový nápoj, ale nevíte jak poznat kvalitní a jaký je pro vás ten správný?

Co jsou to bílkoviny? 

Bílkoviny jsou základním stavebním materiálem těla. Tvoří základní strukturu kostí, kůže, svalových vláken, enzymů a hormonů a jsou nezbytné pro růst a údržbu tělesných tkání. Podle původu je rozdělujeme na rostlinné a živočišné. Bílkoviny najdeme v mnoha potravinách od semínek a ořechů, přes luštěniny a obiloviny, až po mléčné výrobky, či maso.

bilkovina_protein_mleko

Bez bílkovin by naše tělo nemohlo fungovat. Zbývá jen zodpovědět otázku, v jaké formě naše tělo bílkoviny nejlépe zužitkuje.  Bílkoviny sice přijmáme z běžné stravy, ale ve většině případů se jedná o těžce stravitelné bílkoviny, které tělo neumí správně „zabudovat“. Proto se doporučuje doplňovat bílkoviny pomocí výživových doplňků např. v podobě bílkovinných proteinů.

Co je třeba při výběru proteinu zohlednit? 

Při výběru správného proteinu je velmi důležité, zohlednit způsob stravování. Jiný příjem proteinů potřebuje vegetarián a jiný všežravec. Dále je potřeba zohlednit, kdy chcete protein pít?

Po sportu

Pokud chcete protein po tréninku, potřebujete ten, který vaše tělo stráví co nerychleji a dodá potřebné aminokyseliny pro unavené svaly. Právě takovou bílkovinu nabízí syrovátkový protein, ten se označuje jako WHEY.

Přes den

V takovém případě můžete využít potréninkový přípravek (tedy WHEY), který zažene akutní hlad po aminokyselinách. U této varianty je potřeba myslet na to, že tento protein je rychle stráven a vy tělu budete muset za 2 – 3 hodiny dodat další.

Druhá z množností je, že si pořídíte vícesložkové proteinový přípravek. Tyto přípravky se skládají z více zdrojů bílkovin – ze syrovátky, kaseinu, sójové bílkoviny, komplexní mléčné bílkoviny a jiných sofistikovaných zdrojů. U vícesložkového proteinu pozorně sleduje poměr jednotlivých bílkovinných zdrojů a dalších složek, jako cukry, tuky a dalších účinné látky.

Na noc

V takovém případě je pro vás vhodný přípravek s dlouhou dobou vstřebatelnosti, což je kaseinový protein. Jedná se o tvarohovou složku kravského mléka, která v žaludku utváří tuhou hmotu. Z ní se poté uvolňují aminokyseliny sloužící jako zdroj stavebních látek pro svaly. Vhodné je sáhnout po kvalitním kaseinu, který není denaturován chemickým zpracováním jako kaseináty. Micerální podoba navíc snadno vstřebatelná a neokyseluje žaludek, takže budete moct klidně spát.

Zásadní je číst etikety a studovat jejich složení!

Nenechte se zmást. Mnozí si třeba kupují sušenou syrovátku v domnění, že se jedná o bílkovinu. Ovšem pozor, syrovátka není syrovátka bílkovinná.  Zatímco syrovátka obsahuje maximálně 15 % bílkoviny, syrovátková bílkovina minimálně 65 %. Zapomeňte tedy na proteiny, které mají v obsahu sušenou syrovátku nebo nekvalitní sušenou syrovátkovou bílkovinu. Pozor je potřeba si dávat ale i na jiné složky jako hydroizolát kolagenu, sladidla, kaseináty apod.

  • O vhodnosti zařadit proteinové nápoje do vašeho jídelničku se poraďte se svým lékařem, výživovým poradcem nebo kvalifikovaným trenérem.

Sandra Š.

Mohlo by se vám líbit...

1 komentář

  1. Ondra napsal:

    Ještě bych doplnil o článek pro ty vegetariány

    Jelikož jsem sám vegetarián, tak mě zajímalo který z nich je nejlepší. V současné době tak mám vaječný (egg protein) protože syrovátkové proteiny mě dost nadýmali (doporučuju si na to dávat bacha aby jste ho pak nevyhodili jako já. Stále přes tisícovku a nadýmání po něm bylo nesnesitelné).

Napsat komentář: Ondra Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>