Dýně – zvyšuje imunitu, snižuje cholesterol

Přichází podzim a spolu s ním nastává čas dýně, zeleniny, která si do našich kuchyní hledá cestu jen obtížně. Je to věčná škoda, protože se jedná o zeleninu velice zdravou, kterou lze připravit jak naslano, tak nasladko.

Dýně obecná je popínavá jednoletá rostlina, která se pěstovala již před 7 000 lety ve Střední a Jižní Americe a jedná se tak o jednu z nejstarších kulturních plodin vůbec. Spolu s okurkami, cuketami a melouny se řadí do čeledi tykvovitých.

O největší rozšíření dýní po Evropě se zasloužili Benátčané. Benátky byly dřívější obchodní velmocí, ve které se při obchodování s Maďarskem a Rakouskem platilo jatečním dobytkem či právě dýněmi. Odtud také pochází tradice pěstování tykví v Maďarsku a Štýrsku. Kde se dodnes vyrábí legendární Štýrský dýňový olej.

Dýně má pozitivní vliv na naše zdraví

Dýně je tvořena z 90 % vodou. Kromě vlákniny obsahuje mnoho zdravých látek, jako hořčík, draslík, sodík. Příčinou jejího oranžového zbarvení je velké množství provitaminu A (lutein, alfa a beta karoten). Cukru dýně ale obsahuje jen málo.

Její semínka jsou bohatá na zinek, což ocení zejména pánové trpící potížemi s prostatou.

Působí močopudně, podporuje vylučování toxinů, čímž ulevuje při chorobách ledvin, snižuje hladinu tuků a cholesterolu v krvi, pozitivně působí na imunitní systém. Regeneruje tělesné buňky, kladně ovlivňuje léčení revmatismu a dny.

Jak poznat zralou dýni?

Zralou dýni poznáme podle stopky, která by měla být zdřevnatělá s viditelnými prasklinkami. Slupka musí být nepoškozená, tvrdá a matná. Plod by měl být těžší, lehčí je totiž paradoxně plný semínek. Slupka zralých plodů je velmi tvrdá a matná (oproti nezralým lesklým plodům).

Pro vaření je ale nejvhodnější druh Hokkaido. Tento druh má zároveň nejvyšší nutriční hodnotu, je velmi chutný a dobře se zpracovává. Oblíbená je ale i muškátová či máslová dýně.

Zralou dýni můžeme skladovat ve vzdušné a suché místnosti ideálně o teplotě do18 °C, kde vydrží až 4 měsíce. Pokud takové prostory nemáme, je možné ji zamrazit, vakuovat nebo kompotovat.

Máte rádi dýni? Jak ji upravujete?

Sandra Špačková

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>