Vyvážený jídelníček? S těmito potravinami žádný problém

Znáte to, předsevzetí o vyváženém jídelníčku se sice snadno dává, ale pak doklopýtáte v šest večer z práce a po zběžném ohledání ledničky čapnete chleba, jdete zalévat čínské nudle nebo se složíte do křesla s čokoládovou tyčinkou…

I během chviličky se ale dají vykouzlit mnohem výživnější a chutnější variace, stačí mít ve spíži ty správné ingredience! Jíst zdravě rozhodně neznamená být o vodě a salátech. Proč se ale zbytečně cpát pečivem, uzeninami nebo instantními hrůzami, které vás napěchují kaloriemi, solí a nijak zvlášť si nepošmáknete? Pokud máte aspoň trochu srovnané, čím chcete svoje tělo krmit, mělo by se u vás najít vždycky několik kousků ovoce a zeleniny, bílé jogurty a steaky z bílého masa či rybí filety… Máte? Pak není problém vytvořit si v pár minutách plnohodnotné menu, které vás nepromění v kouli sádla a chuťové buňky potěší podstatně víc.

jidlo_potraviny

Dejte si: Pesto

Italská pomazánka z bazalky, piniových oříšků a olivového oleje sama o sobě není výkvětem zdraví, ale špetka dokáže dodat skvělou chuť řadě pokrmů a skladovat jí přitom můžete celé roky. Smíchejte ho se špagetami namísto kečupu a hory sýra (nebo smetanové omáčky), přidejte čerstvá rajčata a můžete servírovat večeři! Nebo s ním potřete celozrnné toasty, nechte lehce zapéct a přikusujte k salátu. Podobně aromatickou »vychytávkou«, která při malém množství zmůže zázraky, jsou sušená rajčata.

Dejte si: Kus-kus

Lahůdka z blízkého východu už se pomalu ale jistě zabydluje i v našich končinách. Pokud jste ještě tuhle variaci na všechny možné přílohy ještě neprozkoumala, určitě to udělejte! Cous-cous je totiž neuvěřitelný v tom, že se hodí skoro ke všemu! Konzistencí je něco mezi rýží a těstovinami, dá se servírovat se všemi druhy masa, k omáčkám i minutkám, jako zavářka do polévky a lahodný je i sám o sobě, a to na slano i na sladko. Rychlý tip: Zalijte kus kus horkým vývarem a nechte vstřebat, orestujte si pár kousků pokrájené zeleniny dle fantazie, přidejte čerstvé bylinky a můžete si nechat chutnat!

Dejte si: Slaninu nebo prosciutto

Neděste se, i tahle pochutina má ve vaší kuchyni své místo. Kvalitní, na panenském oleji vypečená slanina totiž vašemu tělo žádný kolaps nezpůsobí, a s pár křehkými kousíčky rozhodně uděláte větší terno, než když nakrojíte šišku uheráku. Obzvlášť jestli těžko přemáháte nechuť k zelenině, trocha slanina vám pomůže vyrobit z ní hotové lahůdky. Můžete ji jednoduše (opečenou!) přidat do salátu, nebo v ní nechat zapéct třeba pórek nebo rybu. Jestli se vám i tak zdá slanina příliš, nahraďte ji delikatesou mezi šunkami – prosciuttem.

Dejte si: Rukolu

Ne každý přijde téhle bylince na chuť, ale pokud vy ano, máte vyhráno. Její drobné lístky vám dochutí (a krásně ozdobí) salát, těstoviny, nebo sendviče tak, že nebudete mít potřebu topit je v tučných dressincích. Navíc dnes už se dá nakoupit v praktické vaničce předem omytá a vydrží chutná a výrazná klidně týden.

Dejte si: Med

Namažete med maximálně jednou za půl roku dětem na chleba? To je chyba, tahle skvělá pochutina by mohla přijít ke slovu mnohem častěji! Zkuste jej přidávat do omáček a marinád a vůbec s ním co nejvíce nahrazovat bílý cukr, vaši kuchyni to pozvedne. Nemluvě o tom, že když vás přepadne mlsná, přidáte lžičku do jogurtu nebo smícháte s ovocem, a chutě jsou ty tam.

Martina M.
foto: pixabay.com

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>